Histats.com © 2005-2014 Privacy Policy - Terms Of Use - Check/do opt-out - Powered By Histats

©  2011 Vlaška Narodna Stranka sva prava zadržana. Bobijeva 46, 19210 Bor, tel +381 30 249 56 96, e-mail: vns.pnr@gmail.com


Početna

Učlani se u VNS

Saopštenja za javnost

Multimedija

Kontakt

-ProgramVDSS na You Tube

Lokacije

-StatutFotogalerije

Adrese:

O nama

-Bor

-Kako smo i zašto nastali

-Zaječar

-Izbori 2012

-Boljevac

Dokumenta

-Kladovo

-Statut

-Svilajnac

-Program

-Žagubica

-Finansijski izveštaji

-Petrovac na Mlavi


-Negotin


-Kučevo


-Majdanpek


-Čuprija


-Požarevac

VDSS na Yuo Tube, pogledajte video snimke aktivnosti Vlaške demokratske stranke. Finansijski izveštaj za 2018 god.

Vlaška narodna stranka će internacionalizovati problem zagađenja u Boru

 

Vlaška narodna stranka, kao jedna od inicijatora reagovanja na aktuelni problem zagađenja u Boru, pruža podršku naporima opozicije za rešavanje ovog problema u gradu. Vlaška narodna stranka godinama upozorava na problem zagađenja Bora i okoline koje je navećim delom prouzrokovano neodgovornim rukovođenjem RTB-a Bor, sada u vlasništvu kineske kompanije Zi-đin.

Krajem Oktobra 2019. godine Vlaška narodna stranka je organizovala posetu rumunskog parlamentarca Dainiela Ghiorghea (Danijel Giorge). Jedan od ciljeva posete je bio i upoznavanje pripadnika rumunskog parlamenta sa uslovima u kojima živi vlaška(rumunska) zajednica u okolnim naseljima koja se decenijama  zagađuju od strane RTB-a bez adekvatne naknade ugroženim meštanima. Ne samo da se RTB ne brine o posledicama zagađenja već često i ignoriše ove probleme. Rumunski parlamentarac je obišao najugroženija sela Krivelj, Slatinu i Oštrelj koja su naseljena pretežno vlaškim(rumunskim) stanovništvom i upoznao se sa njihovim problemima. Selima Metovnici i Brestovcu prete slični problemi usled planiranog otvaranja novog rudnika Čukaru Peki.

Rumunski parlamentarac Dainiel Ghiorghe će upoznati rumunsku stranu sa situacijom na terenu i pomoći u alarmiranju međunarodne zajednice. Vlaška narodna stranka smatra da su u okviru Srbijie scrpljene sve mogućnosti koje bi dovele do rešenja, i da vlast obzirom na kompleksnost problema i posledice, očigledno nema volju da bilo šta učini. Stoga smatramo da je internacionalizacija jedina preostala opcija.  


 

Pogoni RTB-a Zi-đin u Boru - česta slika grada prekrivenog otrovnim dimom.


Problem zagađenja grada Bora ali i okolnine aktuelan je skoro ceo vek, odnosno od samog početka rada rudarsko topioničarskog basena. Ekologiji u ovom regionu nikada nije posvećivana posebna pažnja. Uzroci su mnogobrojini. Generalni krivci su jasno sve vlasti koje se se u ovom dugom vremenskom periodu smenjivale. Usled zaostalosti zemlje, državne uprave, loše edukacije stanovništva ali i samih državnih službenika, nikada nije postojala svest o potrebi zaštite okoline, niti o pogubnom uticaju zagađenja na zdravlje ljudi i uništavanju ekosistema.


Nobrazovani činovnici koji su donosili ključne odluke o razvoju regiona, nisu imali nikakv osećaj niti potrebu da se angažuju na ovom problemu. Ako tome pridodamo i za Srbiju tipičnu spregu visoke korupcije sa ličnim interesima, kako funkcionera vlasti tako i vlasnika i upravnika RTB-a, imamo jasnu sliku uzroka katastrofe.


Sve ovo izbija na videlo poslednjih godina u doba kada gradom vladaju SNS i SPS. RTB se intenzivno koristi za kupovinu socijalnog mira i obezbeđivanja glasova kroz razne oblike uslovljavanja radnika, umesto u korist održivog razvoja regiona i lokalnih zajednica. Na kvalitet uprave i njihove poteze se niko nije obazirao. Vlastima je bilo bitno da budu jak oslonac za kampanju, te nije blo problema da se svi resursi kombinata umesto u slžbu radnika i građana odnosno države, koriste u interesu očuvanja vlasti. RTB je zbog generalno lošeg upravljanja doveden do ivice kolapsa, napravljeni su ogromni gubitci a ulaganja u modernizaciju su bila neadekvatna i preskupa, da bi zatim loše stanje bilo opravdanje za prodaju stranoj kompaniji. Prethodo su međutim građani morali da plate dugove bahate vlasti, koja je dugove RTB-a pokrila iz republičkog budžeta a kompaniju veoma jeftino prodala.


Pitanje koje istražni organi treba da reše jeste da li je aktuelna situacija posledica korupcije prlikom izgradnje nove topionice i čija je krivica da kapaciteti sistema za filtraciju i prečišćavanje ne funkcionišu u skladu sa očekivanjima?


Ko je odgovoran za ispuštanje otrovnih materija u vazduh i zašto nadležni organi ne reaguju? Pre svega republička ekološka inspekcija i gradske vlasti koje vodi koalicija SNS-SPS, zašto se o tome ćuti jednako u gradkoj upravi kao i u Zi-đinu? Gradska vlast umesto da rešava probleme, ignoriše važna pitanja, pokušava da zamaskira stanje stvari i optužuje opoziciju da želi rešavanje problema na ulici. Pitanje je za gradsku vlast ko ih to sprečava da oni rešavaju problem kada imaju apsolutnu vlast u gradskoj upravi. Nisu li naši protesti na ulici još jedna stimulacija da se problem ozbiljno shvati. Kao što je to u svim razvijenim demokratskim društvima.


Očigledno je da ovoj vlasti smeta naše protestvovanje na"ulici" odnosno u javnosti zato što ne mogu više da prikrivaju stanje stvari i zato što loša situacija izbija na površinu što bi oni rado da sakriju apsolutnom kontrolom medija i iskrivljenom slikom koju tamo pokušavju da stvore.


Sledi deo teksta preuzet sa solarismedia.bor


Narodna stranka i predsednici odborničkih grupa sa liste “Mi ili oni-ujedinjeni za Bor”, među kojima se nalazi i Vlaška narodna stranka su još 15. septembra najavili podnošenje krivične prijave protiv zagađivača i protiv odgovornih lica zbog nepreduzimanja mera u cilju zaštite građana Bora i borskih sela koji se mesecima truju.

Nadali smo se da će odgovorni preduzeti korake u cilju rešavanja problema aerozagađenja i da podnošenje krivične prijave nije potrebno.


Očigledno da apeli nisu urodili plodom, i da odgovorni, i pored obećanja, nisu ozbiljno shvatili ni proteste građana, ni pozivanja da se spreči trovanje Borana.

Umesto toga gradonačelnik Milikić je pokrenuo “akciju” zamagljivanja problema koji je stalan i koji mora urgentno biti rešen! Javna rasprava ne može zameniti osnovnu odgovornost.

Pored njega ni republički inspektor, očigledno, ne radi svoj posao, a zagađivač je posebna priča.

Zbog građana Bora, a pre svega naše dece, koji ne zaslužuju da im se ovo događa, kao roditelji imamo obavezu da se borimo za zdravu životnu sredinu.


Obaveštavamo Vas da je Osnovnom javnom tužilaštvu u Boru podneta krivična prijava protiv odgovornih za krivično delo zagađenje životne sredine i krivično delo nepreduzimanje mera zaštite životne sredine.


Zašto je izgrađena nova topionica, i zašto smo kao građani prevareni od strane republičke i lokalne vlasti da ćemo imati, nakon desetina i desetina godina, zdravu životnu sredinu što se tiče aerozagađenja? Sve loše i nasleđeno iz ranijeg perioda nije razlog i opravdanje za aktuelno trovanje i nečinjenje i izostalo sprečavanje zagađenja. Verujemo da naša deca i unuci zaslužuju da se svi zajedno u Boru borimo za zdravu životnu sredinu i da im u nasleđe ostavimo nešto što je normalno i za ponos.


Kao odbornici (i vlasti i opozicije) imamo obavezu da se borimo za interes građana.


Neka svako preuzme svoju odgovornost i lakše ćemo doći do zdravijeg Bora i okoline.Bor 31.10.2019

Info VNS