Histats.com © 2005-2014 Privacy Policy - Terms Of Use - Check/do opt-out - Powered By Histats

©  2011 Vlaška Narodna Stranka sva prava zadržana. Bobijeva 46, 19210 Bor, tel +381 30 249 56 96, e-mail: vns.pnr@gmail.com


Početna

Učlani se u VNS

Saopštenja za javnost

Multimedija

Kontakt

-Program



VDSS na You Tube

Lokacije

-Statut



Fotogalerije

Adrese:

O nama





-Bor

-Kako smo i zašto nastali





-Zaječar

-Izbori 2012





-Boljevac

Dokumenta





-Kladovo

-Statut





-Svilajnac

-Program





-Žagubica

-Finansijski izveštaji





-Petrovac na Mlavi






-Negotin






-Kučevo






-Majdanpek






-Čuprija






-Požarevac

VDSS na Yuo Tube, pogledajte video snimke aktivnosti Vlaške demokratske stranke. Finansijski izveštaj za 2020 god. Svi finansijski izveštaji

Saopštenje za javnost Vlaške narodne stranke povodom onemogućavanja ulaska u Srbiju  rumunskog parlamentarca Ringa Damureana


Vlaška narodna stranka ovim saopštenjem izražava protest povodom incidenta na graničnim prelazima Đerdap I i Đerdap II, dana 29.05.2021.

Službenici na ovim graničnim prelazima nisu dozvolili ulazak u Srbiju rumunskom parlamentarcu Ringu Damureanuu. Ringo Damureanu je potpresednik rumunske parlamentarne partije AUR,  predsednik odbora za ustavnost i poslanik rumunskog parlamenta.


 

 Ringo Damureanu (Foto-Facebook Print-Screen).


Zvanično opravdanje je bila nepotpuna prateća dokumentacija za 30 kompleta knjiga naučnog rada  "Rumunski Lingvistički Atlas govori izmedju zona Morave Timoka i Dunava" koje je rumunski parlamentarac imao sa sobom. U ovom naučnom radu  su obuhvaćena istraživanja vezana za narečija rumunskog jezika u istočnoj Srbiji. Ovaj naučni rad je rađen pod patronatom Rumunske akademije nauka, a terenska istraživanja u istočnoj Srbiji su rađena uz  saradnju sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti.


Projekat je započeo 2004. godine, međutim istraživanja u Srbiji su pratili mnogobrojni problemi sa lokalnim vlastima koji su pokušavali da otežaju ili spreče izvršenje projekta. Policija je pokušavala  zastrašivanje praćenjem rumunskih profesora koji su vršili istraživanje na terenu, a 2007 trojica rumunskih profesora i predsednik Foruma za kulturu Vlaha su privedeni od strane lokalne policije u selu Ram, opština Veliko Gradište. Budući da nije bilo nikavih osnova za privođenje, ubrzo su pušteni.


Projekat je nedavno završen, a prvi i četvrti deo su odštampani. Rumunski parlamentarac Ringo Damureanu je knjige želeo doneti rumunskim/vlaškim organizacijama u istočnoj Srbiji. Knjige su pre svega bile namenjene za poklon bibliotekama u Srbiji, kao i organizacijama i institucijama koje se bave lingvistikom, poput katedre za Romanistiku u Beogradu.


Carinici na graničnom prelazu Đerdap II međutim nisu dozvolili prelazak rumunskog parlamentarca pod opravdanjem da je prateća dokumentacija ovih knjiga nepotpuna. Carinik je zatim pozvao pripadnika državne bezbednosti koji je izvršio pretres automobila i ličnih stvari rumunskog parlamentarca, čime je incident postao još skandalozniji.

Ubeđen da se radi o nesporazumu, rumunski parlamentarac je pokušao da uđe u Srbiju preko graničnog prelaza Đerdap I, gde je takođe bio onemogućen da uđe u Srbiju uz slično obrazloženje.


Vlaška narodna stranka zahteva od Uprave carina Republike Srbije da istraže ovaj nemio incident i kazne odgovorne za ovaj dogadjaj koji je urušava ugled Srbije u regionu.



Rumunski(Vlaški) govori u istočnoj Srbiji


Bor

30. Maj 2021