Histats.com © 2005-2014 Privacy Policy - Terms Of Use - Check/do opt-out - Powered By Histats

©  2011 Vlaška Narodna Stranka sva prava zadržana. Bobijeva 46, 19210 Bor, tel +381 30 249 56 96, e-mail: vns.pnr@gmail.com


Početna

Učlani se u VDSS

Saopštenja za javnost

Multimedija

Kontakt

-ProgramVDSS na You Tube

Lokacije

-StatutFotogalerije

Adrese:

O nama

-Bor

-Kako smo i zašto nastali

-Zaječar

-Izbori 2012

-Boljevac

Dokumenta

-Kladovo

-Statut

-Svilajnac

-Program

-Žagubica

-Finansijski izveštaji

-Petrovac na Mlavi


-Negotin


-Kučevo


-Majdanpek


-Čuprija


-Požarevac

VDSS na Yuo Tube, pogledajte video snimke aktivnosti Vlaške demokratske stranke. Log in Finansijski izveštaj za 2015 god.

Sedma sednica predsedništa VNS održana 31.01.2016 u Boljevcu


U nedelju 31.01.2016 god. U Boljevcu održana je sedma sednica predsedištva VNS. Predsedništvo je analiziralo trenutnu situaciju u kojoj se nalazi vlaška zajednica, pripreme za izlazak stranke na lokalne izbore kao i eventualno raspisivanje varednih parlamentarnih izbora.

Nakon iscrpne analize o trenutnoj političkoj situaciji u vlaškoj zajednici, predsedništvo je zakjlučilo da trenutno ne postoji dijalog sa institucijama sistema Republike Srbije sa kojima bi se razgovaralo o trenutnom teškom položaju Vlaha, za koji se može reći da postaje nepodnošljiv imajući u vidu da se krše elementarna prava pripadnika ove zajednice. To se odnosi na nemogućnost učenja maternjeg jezika Vlaha odnosno rumunskog jezika u osnovnom obrazovanju, nemogućnost građenja verskih objekata u kojim bi se služila propoved na rumunskom jeziku kao i uvođenje emisija na maternjem jeziku na TV. i Radiju u opštinama gde žive Vlasi. Takođe predsedništvo osuđuje skandalozni pokušaj Vlaškog Nacionalnog Saveta o standardizaciji takozvanog "vlaškog jezika" koji nije utemeljen na naučnim činjenicama i da se tu vidi kako se politizuje jezički problem Vlaha. Predsedništvo je osudilo oružani napad na potpredsednika VNS, profesora Antu Nonića iz Bigrenice opština Ćupprija. Imajući u vidu da ovo nije prvi incident u kome je napadnut član VNS, podsećamo na incident koji se desio 18.12.2011 u selu Šipikovu, opština Zaječar kada je pucano na kuću potpredsednika opštinskog odbora VNS, a da počinilac nije  pronađen. Iz tog razloga  tražmo od policije da nađu počinioce i da se utvrdi koja je pozadina ovog napada.


Predsedništvo je donelo odluku da VNS izađe na prestojeće lokalne izbore u onim opštinama gde žive Vlasi, te je stoga naložilo opštinskim odborima da započnu aktivnosti kako bi raspisivanje izbora dočekali što spremnije. Kada je u pitanju mogućnost eventualnog raspisivanja varednih parlamentarnih izbora doneta je odluka da ako se raspišu izbori, stranka na njima učestvuje. O eventualnoj saradnji sa drugim politčkim strankama a u vezi vanrednih parlamentalnih izbora, konačnu odluku doneće Glavni odbor na sednici koja će se održati 28. februara u Boru.


Na ovoj sednici je takođe objavljeno jedno saopštenje za javnost povodom pokušaja zloupotrebe neinformisanosti građana u vezi dodele rumunskog državljanstva. Naime, uočeno je da pojednci zloupotrebljavaju neobaveštenost građana istočne Srbije i na netačan način promovišu rumunski zakon o državljanstvu, pri tome nude svoje "usluge" i "pomoć" pri podnošenju zahteva. Vlaška Narodna Stranka smatra da se radi o pokušaju obmane i da o tome treba obavestiti javnost. Tekst saopštenja možete pročitati u sekciji "Saopštenja za javnost" a PDF verziju možete preuzeti sa linka ispod:

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST VNS povodom zloupotrebe zakona o dodeli rumunskog državljanstva-februar 2016.pdf