Histats.com © 2005-2014 Privacy Policy - Terms Of Use - Check/do opt-out - Powered By Histats

©  2011 Vlaška Narodna Stranka sva prava zadržana. Bobijeva 46, 19210 Bor, tel +381 30 249 56 96, e-mail: vns.pnr@gmail.com


Početna

Učlani se u VDSS

Saopštenja za javnost

Multimedija

Kontakt

-ProgramVDSS na You Tube

Lokacije

-StatutFotogalerije

Adrese:

O nama

-Bor

-Kako smo i zašto nastali

-Zaječar

-Izbori 2012

-Boljevac

Dokumenta

-Kladovo

-Statut

-Svilajnac

-Program

-Žagubica

-Finansijski izveštaji

-Petrovac na Mlavi


-Negotin


-Kučevo


-Majdanpek


-Čuprija


-Požarevac

VDSS na Yuo Tube, pogledajte video snimke aktivnosti Vlaške demokratske stranke. Log in Finansijski izveštaj za 2015 god.

Saopštenje vlaških organizacija povodom sramne prozivke i podmetanja iz udruženja Gergina na društvenim mrežama


Poznato je da se društvene mreže u današnje vreme koriste kao sredstvo promovisanja programa i stavova kako političkih tako i organizacijama koje pripadaju nevladinom sektoru. Legitimno pravo udruženje Gergina iz Negotina je da koristi društvenu mrežu fejzbuk radi promocije onoga za šta se zalaže. Nažalost, promocija koju udruženje Gergina vrši na fejsbuku, putem grupe koja nosi naziv „Vlasi u Srbiji koliko nas ima“, svodi se na najprimitivnije blaćenje neistomišljenika gde se bukvalno ne preza ni od čega.Meta napada su, pored organizacija sa vlaškim predznakom kojima se kači etiketa „prorumunske“, često i vlaški intelektualci sa čijim se stavovima i pogledima na rešavanje vlaškog pitanja ovo udruženje ne slaže. Iako do sada više puta napadani i javno prozvani, zbog načina na koji se to čini, trudili smo se da ih maksimalno ignorišemo jer bi svaka vrsta reagovanja podrazumevala spuštanje na nivo onih koji nas napadaju, a to sebi nismo hteli da dopustimo.


Najnovija provokacija udruženja Gergina iz Negotina, primorala nas je da ipak reagujemo kako bismo digli glas protiv do sada još nezabeleženih izliva bezumlja i primitivizma. Podsećanja radi, na veb stranici Telegrafa pojavio se nedavno članak u kome se Vlasi predstavljaju kao divljaci skloni incestu i orgijanju po pećinama.


Taj članak je naišao na oštru reakciju i proteste vlaške javnosti, uključujući i naše organizacije. Udruženje Gergina je na jedan bezskrupulozan način pokušala da krivicu za pojavu ovog izrazito vlahofobnog članka, objavljenog gotovo istovremeno na nekoliko portala dnevnih listova u Srbiji, prebaci na, kako oni navode: „prorumunske organizacije iz Bora“.


Ovim činom ne samo što vrši smišljena zamena teza, gde se žrtvi protura uloga dželata, a od dželata želi napraviti žrtva, već se na svojevrstan način i vređa inteligencija onih od kojih se očekuje da prihvate ovakvu vrstu dezinformacije. Teško da će se naći bilo ko, sa makar prosečnim koeficijentom inteligencije, ko bi prihvatio tezu da „prorumunske organizacije iz Bora“ imaju uticaj na uređivačku politiku dnevnih listova i portala izrazito desničarske orjentacije u Srbiji.


Da ne govorimo o tome da su upravo „prorumunske organizacije iz Bora“ bile glavna meta novinara pomenutih glasila i da su članku o „strndžarenju kod Vlaha“ prethodili članci o „opasnosti od novog Kosova“, „teritorijalnim pretenzijama Rumunije na istočnu Srbiju“ itd. Ne krije li se iza ove smišljene dezinformacije zapravo namera da se zaštite oni koji, tragajući za senzacijama, već deceniju prikazuju Vlahe u najgorem svetlu?


Ovom prilikom, javnost obaveštavamo da ćemo protiv administratora grupe „Vlasi u Srbiji koliko nas ima“ podneti privatnu tužbu za klevetu i povredu časti. Takođe ćemo tužilaštvu podneti krivičnu prijavu za krivično delo govora mržnje i širenja netrpeljivosti kako se ovakve stvari u budućnosti ne bi ponavljale. Od institucija Republike Srbije tražimo da odlučno reaguju kako bi pripadnike vlaške nacionalne manjine i njihove organizacije zaštitili od sramnog delovanja nesavesnih novinara i njihovih zaštitnika.


u Boru 29.10.2014. godine


Ariadnae Filum


Vlaška Narodna Stranka


Forum Vlaha

Preuzmite  dokument u PDF formatu