Histats.com © 2005-2014 Privacy Policy - Terms Of Use - Check/do opt-out - Powered By Histats

©  2011 Vlaška Narodna Stranka sva prava zadržana. Bobijeva 46, 19210 Bor, tel +381 30 249 56 96, e-mail: vns.pnr@gmail.com


Početna

Učlani se u VDSS

Saopštenja za javnost

Multimedija

Kontakt

-ProgramVDSS na You Tube

Lokacije

-StatutFotogalerije

Adrese:

O nama

-Bor

-Kako smo i zašto nastali

-Zaječar

-Izbori 2012

-Boljevac

Dokumenta

-Kladovo

-Statut

-Svilajnac

-Program

-Žagubica

-Finansijski izveštaji

-Petrovac na Mlavi


-Negotin


-Kučevo


-Majdanpek


-Čuprija


-Požarevac

VDSS na Yuo Tube, pogledajte video snimke aktivnosti Vlaške demokratske stranke. Log in Finansijski izveštaj za 2015 god.


V sednica Presedništva VNS i proslava stranačke slave Svetog Ilije 02.08.2015 god.

U nedelju 02.08.2015 god. u Boru, u sedištu Vlaške Narodne Stranke, održana je V sednica presedništva Vlaške Narodne Stranke. Na sednici je razmatrana teška situacija u vlaškoj zajednici i analizirane moguće medote daljeg delovanja u cilju očuvanja identiteta vlaške zajednice i ispunjavanja programskih ciljeva Stranke.

Pozicija Vlaške manjine je dodatno pogoršana poslednjih godina. S jedne strane u Srbiji se oseća izvesna regresija i nazadovanje u razvoju društva, koje se oslikava i na položaj manjina. Ova negativna pojava, otpočela je sa ubistvom Zorana Đinđića, a intenzivirana je kako je Srbija dublje tonula u sveobuhvatnu krizu zadnjih godina. Tako je Srbija sve manje spremna da pomogne manjinama da očuvaju svoj identitet a sve više radi na tome da se iste asimiluju tj. da se vrati na staze bezpesperktivne i problematične nacionalne politike koja je u svetu odavno prevaziđena.

S druge strane, još veći problem je ponašanje Rumunije. Opšte je poznato da Rumunija skoro niakda u istoriji nije pomagala svoje manjine van granica na adekvatan način. U našem slučaju međutim, čini još goru stvar, otvoreno radi protiv interesa svoje manjine odnosno Vlaha u Srbiji, i sve čini da im oteža i onako komplikovan položaj u smislu građanskih prava koji svi građani jedne zemlje imaju. Tako Vlasi ni danas nemaju svoj maternji jezik u školama kao ni u službenoj upotrebi, nemaju mogućnost da o sebi uče u školskom sistemu, nemaju svoje medije, više i visoko obrazovanje, bogosluženje na svom jeziku i sl. Što svi drugi građani Srbije imaju, radi se naravno o otvorenoj diskriminaciji, obzirom da su Vlasi lojalni građani i konstruktivno kao kolektiv učestvuju u funkcionisanju Srbije, a zauzvrat dobijaju ponižavanje, nipodaštavanje i diskriminatorski odnos. Rumunija je preko svoje diplomatije koju ovde predstavlju ambasador Danijel Banu i konzul u Zaječaru Julijan Nicu napravila niz loših poteza usmerenih protiv interesa rumunske odnosno vlaške manjine u Srbiji.

Naročito je skandalozno njihovo otvoreno mešanje u organizovanje vlaških organizacija pokušajem da ih kontrolišu ali i stvaranjem i podrškom novim pojedincima i “fantomskim” organizacijama koje se uz njihovu pomoć promovišu a koje nemaju nikakve aktivnosti u vlaškoj zajednici već postoje samo na papiru. Neke od ovih organizacija i pojedinaca međutim otvoreno na terenu pod pokroviteljstvom rumunske ambasade i konzulata, blokiraju rad rumunske pravoslavne crkve, stvaraju lažnu sliku o situaciji u vlaškoj zajednici i otvoreno propagiraju neracionalne ideje koje su štetne po Vlahe u Srbiji.

Ambasador i konzul pokušavaju da organizacije koje su sami stvorili i promovisali predstave rumunskoj javnosti kao bitne činioce na terenu mada one nemaju nikakav značaj za rumunsku manjinu u Srbiji. Tako je poslednji u nizu skandala izazvan kada su na sastanak sa predsednikom Rumunije Kalusom Johanisom, od strane ambasadora i konzula pozvane uglavnom nefunkcionalne i minorne organizacije, dok su one aktivne diskreditovane ili im je značaj minimiziran.

Naročito skandalozno bilo je međutim prisustvo organizacija odnosno pojedinaca bliskih vlastima republike Srbije koji su glavni propagatoriantirumunske kampanje, naročito protiv Rumunske Pravoslavne Crkve i vodeći ideolozi asimilacije Vlaha. Na ovaj način ambasador Banu je omalovažio sastanak presednika Rumunije sa predstavnicima rumunske odnosno vlaške manjine, naročito u svetlu izjave presednika Johanisa da i vlasi i rumuni nezavisno od naziva, odnosno geografskog područija, pripadaju rumunskom etnosu.

Iz ovog razloga, na sednici je osuđeno ponašanje rumunske diplomatije u Srbiji i zatražena neodložna smena ambasadora i konzula. Tim povodom biće poslat protest ministarstvu inostranih poslova Rumunije.

Nakon sednice, proslavljena je stranačka slava Sveti Ilija. Tom prilikom održana je i verska služba. Poseban značaj ovom događaju dao je tok verske službe koju su održavala čak četiri sveštenika Vlaške(Rumunske) Pravoslavne Crkve. Osim protopopa Dačije Ripensis i vikara Timočkog, protojereja Bojana Aleksandrovića, tu su bili i pr. Petru Hogea, pr. Antonie Isac i pr. Ioan Mihai Mariuta. Ovo je bio jasan znak velike podrške vlaške crkve Vlaškoj Narodnoj Stranci zbog predanog rada ove stranke na očuvanju identiteta vlaha istočne Srbije.

Domaćin slave ove godine bio je Miroslav Grujić, predsednik izvršnog odbora VNS, koji je zajedno sa prot. Bojanom Aleksandrovićem presekao slavski kolač.

Nakon službe, prot.Bojan Aleksandrović je održao kratak govor kojom prilikom je pohvalio zalaganje i trud članova Vlaške Narodne Stranke kao i stranke u celini, na očuvanju identiteta Vlaha istočne Srbije i podršci vVaškoj odnosno Rumunskoj Pravoslavnoj Crkvi u Srbiji.  

Na proslavi Slave i verskoj službi bili su prisutni članovi i uže rukovodstvo VNS, njihovi gosti, lokalni mediji kao i jedina vlaška medijska agencija na ovim prostorima Timoc Press.
 
Zajednička fotografija sa proslave stranačke slave

Video snimak verske službe.

Galerija fotografija