Histats.com © 2005-2014 Privacy Policy - Terms Of Use - Check/do opt-out - Powered By Histats

©  2011 Vlaška Narodna Stranka sva prava zadržana. Bobijeva 46, 19210 Bor, tel +381 30 249 56 96, e-mail: vns.pnr@gmail.com


Početna

Učlani se u VNS

Saopštenja za javnost

Multimedija

Kontakt

-Program



VDSS na You Tube

Lokacije

-Statut



Fotogalerije

Adrese:

O nama





-Bor

-Kako smo i zašto nastali





-Zaječar

-Izbori 2012





-Boljevac

Dokumenta





-Kladovo

-Statut





-Svilajnac

-Program





-Žagubica

-Finansijski izveštaji





-Petrovac na Mlavi






-Negotin






-Kučevo






-Majdanpek






-Čuprija






-Požarevac

VDSS na Yuo Tube, pogledajte video snimke aktivnosti Vlaške demokratske stranke. Log in Finansijski izveštaj za 2017 god.

Konferencija za štampu održana 29.10.2018. povodom bojkotovanja izbora za Nacionalni savet Vlaha



Dana 29.10.2018. godine u prostorijama Vlaške narodne stranke u Boru, predstavnici Kongresa Vlaha Srbije obratili su se javnosti povodom izbora za Nacionalni savet Vlaha koji će biti održani 4. novembra ove godine u Srbiji. Pre svega treba napomenuti da se nakon sazivanja konferencije za novinare na poziv predstavnika vlaške nacionalne manjine jako malo novinarskih agencija odazvalo. Ovom prilikom zahvalili bismo onima koji su se pozivu odazavli i ukazali na još jedan dokaz u prilog medijskom mraku u našoj državi činjenicom da se najgledanija lokalna novinarska agencija nije odazvala, televizija grada Bora.



Ovom prilikom javnosti se obratio dr Predrag Balašević, predsednik Vlaške narodne stranke i predstavnik kordinacionog tela Kongresa Vlaha Srbije koji je jasno izneo razloge za bojkot predstojaćih izbora.

Jedan od krucijalnih razloga jeste nepostojanje fer i pravednih uslova za nadmetanje na ovim izborima kao i na svim drugim koji se održavaju u našoj državi. Perfidno se upisuju građani u poseban birački spisak vlaške nacionalne manjine tamo gde statistika i ne pokazuje prisutnost pripadnika vlaške nacionalne manjine, dakle pravi se lažni birački spisak u svrhu osvajanja vlasti a ne ostvarivanja manjinskih prava jedne nacionalne manjine. Takođe, zakon o Nacionalnim savetima ne predviđa da liste koje su se kandidovale imaju svoje kontrolore na biračkim mestima, što direktno omogućava krađu na izborima koja se ponavlja na svakoj ukazanoj prilici. Koliko se država direktno ali i suptilno trudi da uskrati prava manjinama ukazuje i novi zakon koji funkcionerima stranaka nacionalnih manjina onemogućava da se kandiduju na neku od funkcija u nacionalnom savetu, što je u suprotnosti i sa najvišim pravnim aktom, Ustavom Republike Srbije jer predsednik jedne stranke može da se kandiduje na izbore za predsednika države.

Postavlja se pitanje ako funkcioneri stranaka nacionalnih manjina, čija je osnovna svrha postojanja upravo ostvarivanje prava nacionalne manjine, nisu podobni da se bore za predstavljanje interesa svoje nacionalne manjine, ko onda jeste? Da li su kompetentni možda oni koji su na vlasti, samo zbog toga što su na vlasti i imaju svu moć odlučivanja u svojim rukama i koji se pitaju o svemu u državi, oni kojima je jedini interes zauzimanje i očuvanje položaja i moći u državi i društvu jer ineteres nacionalnih manjina i ne mogu da zastupaju kada nisu pripadnici istih?

Kako može interese vlaške zajednice razumeti i predstaviti neko ko ne da ne govori vlaškim jezikom već isti i ne poznaje, stavljen je na listu kako bi osvojio određen broj glasova i zauzeo mesto u Nacionalnom savetu gde će se upravo i turditi da interesi ove nacionalne manjine ne budu ostvareni, kako se pokazalo i u prethodnim mandatima. Koliko se ne poznaje kultura, istorija, tradicija i jezik najbolje oslikava sramotno delovanje izabranih predstavnika u dva prethodna mandata Nacionalnog saveta, koji su  od pitanja jezika, istorije i identiteta Vlaha napravili cirkusku predstavu. Naime, lekar(ginekolog) i nastavnik fizike su „standardizovali vlaški jezik“. „Vlaško pismo“ je napisano u negotinskoj kafani, a sertifikati budućim predavačima „vlaškog jezika“ podeljeni su u negotinskoj kafe-piceriji, grubo kršeći zakone i pravilnike o obrazovanju). Pritom, u školskom programu ne postoji ni jedna rečenica o tome ko su Vlasi i kojim jezikom govore. Da ne govorimo o već ustaljenim metodama vladajuće stranke kojima se vodi kampanja uoči bilo kojih izbora u zemlji. Zloupotreba vlasti ide do te mere, da su navedenoj listi dostupni birački spiskovi, te aktivisti SNS-a i SPS-a kršeći zakon obilaze potencijalne birače i kampanjom „od vrata do vrata“ vrše pritisak i skupljaju „sigurne glasove“. Gospodin dr Predrag Balašević, jasno je izneo stav cele vlaške zajednice koja je okupljena oko krovne organizacije Kongres Vlaha Srbije, da oni u ovakvim farsama neće učestvovati.

Javnosti su se obratila i druga dva predstavnika kordinacionog tela Kongresa, gospodin Dušan Prvulović i Zaviša Žurž koji su se složili sa svim navedenim razlotima za bojkot. Gospodin Dušan Prvulović je posebno istakao jedno veoma važno pitanje. To pitanje tiče se kandidata sa jedne od dve liste koje se kandiduju za predstojaće izbore. Zapravo većina kandidata, ako ne i gotovo svi, nisu pripadnici nijedne organizacije koja je povezana na bilo koji način sa vlaškom nacionalnom manjinom, te on postavlja vrlo logično pitanje, kome se on, ali i svi ostali pripadnici vlaške zajednice mogu obratiti u svrhu informisanja o svojim manjnskim pravima ili možda u svrhu saradnje i pregovaranja o ostvarivanju interesa vlaške nacionalne manjine. Dakle, očito je da su liste kandidovane samo da osvoje vlast i preuzmu kontorlu i nad ovim segmentom društva. Gospodin Zaviša Žurž je posebno ukazao na krađu koja se dogodila na prošlim izborima za Nacionalni savet gde su listu sa našim predstavnicima pokrali prvenstveno u selu Sige koje se danas uzima kao pokazatelj stanja u političkom životu Srbije i poredi sa za Severnm Korejom, o čemu dalje tu treba govoriti, o kakvoj demokratiji i fer uslovima. Još jedan i više nego legitiman razlog da se bojkotuje ova cirkuska predstava čiji se scenario već unapred vrlo dobro zna. Takođe, apelovao je na građane da ne izlaze na ove izobre a da ukoliko su ucenjeni i uslovljeni da glasaju, kako to obično biva u našoj državi, radnim mestom ili samom egzistencijom, da u tom slučaju izađu i ponište glasački listić.

Kao pripradnica vlaške nacionalne manjine i diplomirani politikolog, javnosti se obratila i gospođica Jelena Janković. Ona je posebno istakla zabrinutost za društvo u celini, društvo gde vlada cenzura, gde se zakoni donose preko noći gde je diktatura i više nego očigledna, te da su ovi izbori za Nacionalni savet samo mikroplan onoga što nam se dešava u društvu i državi. Bez dileme se složila da je najbolji način da se pokažu stavovi predstavnika zajednice Vlaha zapravo da se ovi izbori bojkotuju i da se dostojanstveno uzdrži od učestvovanja u ovom sramotnom performansu vladajuće mašinerije.

Naposletku javnosti se obratio i predsednik Foruma Vlaha, gospodin Dragomir Dragić, koji je još jednom pokušao da iznese pravu istinu o poreklu i istoriji Vlaha, naveo je jasne činjenice potkovane istorijskim pisanim izvorima i posebno skrenuo pažnju na problem u komunikaciji koji postoji između predstavnika vlaške zajednice i naše države, koja ne samo da malo zna o našoj nacionalnoj manjini već se uopšte i ne interesuje da do bilo kakvih saznanja i dođe.

Na konferenciji koja je trajala skoro čitav sat, pored konkretnih razloga za bojkot ovogodišnjih izbora za Nacionalni savet izneti su i već poznati problemi sa kojima se suočava vlaška nacionalna manjina, kao i opšti osvrt na političko stanje u državi i društvu.

 manjinska prava i upravo na ovakve civilne načine pokučaće da podigne svest i u većinskom narodu o značaju svog problema, nadajući se da kroz par godina neće biti potpuno asimilovana.


ZVS Info, J.J.

30.10.2018