Histats.com © 2005-2014 Privacy Policy - Terms Of Use - Check/do opt-out - Powered By Histats

©  2011 Vlaška Narodna Stranka sva prava zadržana. Bobijeva 46, 19210 Bor, tel +381 30 249 56 96, e-mail: vns.pnr@gmail.com


Početna

Učlani se u VNS

Saopštenja za javnost

Multimedija

Kontakt

-ProgramVDSS na You Tube

Lokacije

-StatutFotogalerije

Adrese:

O nama

-Bor

-Kako smo i zašto nastali

-Zaječar

-Izbori 2012

-Boljevac

Dokumenta

-Kladovo

-Statut

-Svilajnac

-Program

-Žagubica

-Finansijski izveštaji

-Petrovac na Mlavi


-Negotin


-Kučevo


-Majdanpek


-Čuprija


-Požarevac

VDSS na Yuo Tube, pogledajte video snimke aktivnosti Vlaške demokratske stranke. Log in Finansijski izveštaj za 2017 god.

Konferencija za novinare VNS povodom otvaranja rudnika "Čukaru Peki"


Vlaška narodna stranka održala je dana 24. Jula 2018. konferenciju za novinare povodom probelma pri otvaranju novog rudnika „Čukaru Peki“. Radi se pre svega o nepoštovanju interesa lokalne sredine, nemaru prema ekologiji, i  ignorisanju primedbi meštana kome se ne garantuju ni najelementarniji uslovi u pogledu zaštite od štetnog delovanja novog rudnika.


Konferencija je započeta isticanjem stava da nije ideja ovakvih aktivnosti to da oteramo investirora koji gradi novi rudnik bakra „Čukaru Peki“, već želja da zaštitimo meštane, da imaju neku garanciju i sigurnost.

Naprosto, naučilo nas je gorko iskustvo sa RTB-om. Nije cena zemljišta u prvom planu, nego – šta će već sutra biti sa vodom, vazduhom i zemljom kad se rudnik završi i kad počne eksploatacija. Borska reka je, na primer, i danas ekološka katastrofa Slatine. Ovo je suština današnje konferencije za medije Vlaške narodne stranke (VNS).


-Slatinjani su žrtve uništene Borske reke i zato nas je strah od novog rudnika. Možda bi za nas bilo bolje da se krenulo sa slobodnom pogodom prodaje zemljišta. Iskreno, mnogi meštani su se obradovali dolasku Rakite – rekao je Miodrag Živković iz Slatine.Dejan Vacić iz Metovnice:


-Koliko god nam plate našu očevinu i dedovinu – može više. Nisam siguran da li se kod izvođenja zemljanih radova poštuje Sanitarna zona od 250 metara. Lično mislim da radovi na otvaranju iskopa ugrožavaju lokalno stanovništvo. Ne treba nam nikakva pomoć, ni grada ni gradonačelnika, želimo samo da se radi po zakonu.


Zaviša Žurž:


-Nije tačno da neko politizuje ovu temu, već se zamenjuju teze. Ni jedna mesna zajednica nije se još zvanično oglasila, pa ni opština i država. Hoćemo da se pitaju i udruženja građana, ali i da se organizuje javna rasprava. Zašto se mediji aktivnije ne uključe? Zahtevaćemo od međunarodnih institucija i posebno rumunske ambasade da se pre otvaranja rudnika meštanima Slatine, Metovnice i Brestovca obezbedi sigurnost i adekvatna zaštita za raseljene.


Dragan Vacić, vidi u ovome i etnički problem budući da se radi o pretežno vlaškom stanovništvu koje je ovim ugroženo što problemu daje dodatnu težinu.


Miodrag Živković, je izneo frapantne podatke o tome kako vlast zataškava pokušaje investitora da prevari građane i po uvredljivo niskim cenama praktično oduzme zemlju lokalnom stanovništvu. Iznesen je podatak da je za potrebe "Koridora Srbije" kvadratni metar zemlje otkupljivan po ceni od oko 1000 dinara dok je za potrebe novog rudnika zemlja procenjnjena na smešnih 37 dinara po kvadratnom metru. Dodatni bes kod lokalnog stanovništva je izazvalo i ponašanje investitora koji je hteo da pokaže "dobru volju" i na to doda kao poklon dodatna sredstva. Vlast se "trudila" da se sve vreme ne meša u svoj posao zaštite interesa meštana i lokalne sredine.


Naročito je evidentno ćutanje mesnih zajednica, zataškavanje problema i povlađivanje investitoru i vlastima umesto građanima što im je i prevashodna uloga. Ovo ne čudi obzirom na farsu na koje je sveden demokratski proces u Srbiji i ulogu institucija koje su demokratske samo na papiru. Od servisa građana i zaštite njihovih prava Mesne zajednice su postale ispostave raznih interesnih grupacija, a lokalne i republičke vlasti preko njih sprovode svoju samovolju, umesto da na njihov zahtev rešavaju probleme. Neligitimnim izborima dobijenim u nefer uslovima, na osnovu obmana, laži, i zastrašivanja, na vlast se postavljau poslušnici sistema i interesnih grupa a ne izabranici naroda koje birači delegiraju da ih predstavljau i da se bore za njihove interese.


Sada svakome postaje jasno čemu takva borba za vlast. Očigledno su u pitanju nečiji finansijski interesi ne samo na lokalu već i u republičkoj vlasti. Pojedinci kojima nije stalo ni do države ni do naroda već samo do novca. Zato se i ne dozvoljavaju regularni izbori i ljudi koji bi radili u interesu birača, već treba na vlasti očuvati poslušnike koji izvršavaju naloge sa vrha, ali sada ne više radi ideologije kao u totalitarnom periodu, već samo radi novca. To je perfidna politika grupacije koja je prigrabila vlast i želi da je održi po svaku cenu.


Da podsetimo: Proteklih dana u Slatini, Metovnici i Brestovcu održani su sastanci na kojima su prisustvovali predstavnici mesnih zajednica, Grada Bora i firme "Rakita Exploration". O toj temi, istina mimo dnevnog reda, raspravljalo se i na nedavnoj sednici Gradske skupštine kada je gradonačelnik, inače izabran na nelegitimnim izborima, Aleksandar Milikić rekao – da su meštani sva tri sela izneli svoje zahteve i da će se o svemu, kao i o premeštanju aerodroma, najbrže moguće razgovarati.


Aleksandar Milkić pokušava da demantuje realnost pa čak i otvoreno zaštiti investitora tvrdeći da:

"Ništa neće moći da se radi mimo zakona i investitor to odlično zna i ponaša se korektno i obostrano korisno. Mišljenja pojedinaca nikom ne smetaju, mada pokušaj politzacije ne bi smeo da se desi. Poznato je da već ima mešetarenja, što nije dobro, niti će tako nešto biti dozvoljeno".

Svaki komentar je suvišan.


Opštinska i republička vlast neosetljiva je na probleme građana, i ne pružaju odgovor kako će rešiti svoju egzistenciju oni koji su prinuđeni da prodaju svoju dedovinu od koje žive, kada država nije u stanju da im pruži bilo kakve garancije za ekonomsku i socijalnu sigurnost. U uslovima visoke nezaposlenosti i besmisleno niskih socijalnih davanja nemoguće je opstati u Srbiji. Prinudom da se zemlja proda po nerealno niskim cenama vlast pokazuje svoje pravo lice, jer je ovakvu nepodnošljivu situaciju vlast sistematski izazivala poslednjih 30 godina.


Vlaška narodna stranka će preduzeti niz koraka u vezi sa ovim, neki od njih su:

-Zahtevaće od Ministarstva rudarstva i Zaštite životne sredine da se radovi na otvaranju rudnika pod hitno obustave dok se ne pruže garancije u vezi zahteva meštana.

-Obavestiće organizacije za zastitu životne sredine.

-Obavestiće Rumunsku ambasadu.

-Poslaće dopis sedištu firme u Kanadi i obavestit kanadsku ambasadu o problemu.

-Obavestiće i odgovarajuće institucije EU.


VNS Info

26.08.2018

                                                                                                                                       

Snimak konfernecije VNS povodm otvranja rudnika "Čukaru Peki"