Histats.com © 2005-2014 Privacy Policy - Terms Of Use - Check/do opt-out - Powered By Histats

©  2011 Vlaška Narodna Stranka sva prava zadržana. Bobijeva 46, 19210 Bor, tel +381 30 249 56 96, e-mail: vns.pnr@gmail.com


Početna

Učlani se u VNS

Saopštenja za javnost

Multimedija

Kontakt

-ProgramVDSS na You Tube

Lokacije

-StatutFotogalerije

Adrese:

O nama

-Bor

-Kako smo i zašto nastali

-Zaječar

-Izbori 2012

-Boljevac

Dokumenta

-Kladovo

-Statut

-Svilajnac

-Program

-Žagubica

-Finansijski izveštaji

-Petrovac na Mlavi


-Negotin


-Kučevo


-Majdanpek


-Čuprija


-Požarevac

VDSS na Yuo Tube, pogledajte video snimke aktivnosti Vlaške demokratske stranke. Finansijski izveštaj za 2019 god. Ostali

Protest povodom kamenovanja prostorija Vlaške narodne stranke u Boru


Vlaška narodna stranka protestuje i najoštrije osuđuje kamenovanje prostorija stranke koje se desilo između četvrtke i petka, odnosno između dana 4. i 5. 03. 2021. god. Tom prilikom polomljeno je staklo na prozoru prostorija stranke.

Smatramo ovaj čin neodgovornim aktom ekstremista sa namerom narušavanja lokalnih međuetničkih odnosa kao i stvaranja atmosfere straha i nesigurnosti kod svih onih koji se ne mire sa ponašanjem kineske kompanije Zi-Jin i loklanih vlasti u Boru.

Vlaška narodna stranka želi da napomene da nikada u proteklih 12 godina od kada je sedište stranke na ovoj adesi, nije bilo sličnih problema.

Ovaj napad se desio u toku posete delegacije rumunske parlamentarne stranke Alijansa za ujedinjenje Rumuna. Delegacija Alijansa za ujedinjenje Rumuna bila je u poseti Srbiji kako bi se upoznala sa aktuelnim problemima sa kojima se susreće vlaška/rumunska zajednica a sve u cilju očuvanja identiteta ove zajednice kao i u vezi zagađenja i eksproprijacije zemljišta koje izaziva kineska kompanija Zi-Jin pre svega lokalnom vlaškom/rumunskom stanovništvu a uz podršku lokalnih vlasti borske opštine.

Budući da su usled zagađenja ugroženi i ostali građani Bora i okoline, ovaj probelm nije samo etničkog karaktera, već pre svega posledica neodgovorne vlasti koja je dovela do ovakve situacije, i koja umesto da štiti interese građana štiti interese pojedinaca koji imaju interes u ovakvom načinu poslovanja kineske kompanije. Rumunski parlamentarci su obišli nekoliko spornih lokacija u mestima Slatina, Krivelj i Metovnica.

Usled velikog zagađenja kao i kršenja zakona Srbije od strane kompanije Zi-Jin, Vlaška narodna stranka je u januaru ove godine već uputila protestno pismo, institucijama EU, Rumunije i Srbije. Institucije Srbije su ignorisale ovaj protest, i dozvolile Zi-Jinu da nastavi sa dosadašnjim ponašanjem prema lokalnom stanovništvu.

Rumunski parlamentarci su kao odgovor na protest od strane Vlaške narodne stranke odlučli da se na licu mesta upoznaju sa situacijom. Ponašanje pripadnika lokalne policije koje je po prijavi Vlaške narodne stranke obavilo uviđaj, bilo je jako korektno i profesionalno. Vlaška narodna stranka insistira da nadležni organi pronađu izgrednike i utvrde sve okolnosti napada i koincidencije sa upućenim protestima kao i posetom rumunskih parlamentaraca..


Polomljeno staklo na prozoru sedišta Vlaške narodne stranke


Preuzmite protest u PDF formi.

Bor 7. 3. 2021.

Predsednik Vlaške narodne stranke:

Dr Predrag Balašević


Kamenovano sedište Vlaške narodne stranke-verzija na srpskom

Kamenovano sedište Vlaške narodne stranke-verzija na vlaškom/rumunskom