Histats.com © 2005-2014 Privacy Policy - Terms Of Use - Check/do opt-out - Powered By Histats

©  2011 Vlaška Narodna Stranka sva prava zadržana. Bobijeva 46, 19210 Bor, tel +381 30 249 56 96, e-mail: vns.pnr@gmail.com


Početna

Učlani se u VNS

Saopštenja za javnost

Multimedija

Kontakt

-ProgramVDSS na You Tube

Lokacije

-StatutFotogalerije

Adrese:

O nama

-Bor

-Kako smo i zašto nastali

-Zaječar

-Izbori 2012

-Boljevac

Dokumenta

-Kladovo

-Statut

-Svilajnac

-Program

-Žagubica

-Finansijski izveštaji

-Petrovac na Mlavi


-Negotin


-Kučevo


-Majdanpek


-Čuprija


-Požarevac

VDSS na Yuo Tube, pogledajte video snimke aktivnosti Vlaške demokratske stranke. Finansijski izveštaj za 2020 god. Svi finansijski izveštaji

PROTEST

povodom provociranja aktivista vlaških/rumunskih organizacija od strane policije dana 18.08.2021.


Vlaška narodna stranka najoštrije protestuje povodom provokacija vlasti republike Srbije prema organizacijama rumunske/vlaške manjine u istočnoj Srbiji.

 Povod ovog protesta jeste ponašanje pogranične i saobraćajne policije republike Srbije dana 18.08.2021. prema aktivistima vlaških/rumunskih organizacija.


 

Provokacija policije zbog knjiga o rumunskom jeziku - Foto Animacija/print screen.


 Incident se desio na regionalnom putu ka Boru u blizini Negotina kada je saobraćajna policija zaustavila vozilo u kome su se nalazili dr Slavoljub Gacović i funkcioneri Vlaške narodne stranke dipl. prav. Miomir Đorđević i Prof. dr Darjan Karabašević. Sva trojica su bila na povratku iz Temišvara gde su preuzeli donaciju u knjigama o osnovama rumunskog jezika za niže razrede osnovne škole. Sadžaj ovih knjiga se inače može i slobodno preuzeti sa interneta. Ova donacija je imala urednu dokumentaciju, prošla je graničnu kontrolu i potrebne procedure na graničnom prelazu Đerdap I. Putnici su zatim nastavili put ka Boru.

 Vozilo je međutim blizu Negotina zaustavljeno na veoma agresivan način, nepotrebnom poterom sa rotacionim svetlima. Scena je podsećala na jeftine kriminalističke filmove čime je uvećana dramatičnost događaja. Nakon zaustavljanja vozila, patrola saobraćajne policije je bila neobično oštra i obraćala se vozaču i putnicima povišenim tonom. Izvršena je rutinska kontrola, i alko test vozača automobila. Kako je sve bilo u redu, policajci su naredili da se sačeka pogranična policija. Tom prilikom nije dozvoljeno da se vozilo pomeri u hladovinu obzirom da je bilo izloženo direktnom suncu pri spoljnoj temperaturi od 32°C. Policajci takođe nisu dozvolili putnicima da idu u WC.

 Granična policija je došla posle oko 30min. obavljena je dodatna kontrola dokumentacije i utvrđeno da je sve u redu. Predlog putnika da se pregledaju i knjige nije prihvaćen već je rečeno da je sve u redu i da policiju ne interesuje gde su putnici bili, već da su dobili naređenje da se izvrši dodatna kontrola dokumentacije ali bez odgovora ko je to naložio. Ceo proces je trajao skoro sat vremena.

Takođe napominejmo da ovo vozilo tokom odlaska za Temišvar, odnosno ulaska u Rumuniju ranije tog dana zadržano skoro 30 min. duže na pasoškoj kontorli nego ostala vozila koja su kontrolu prolazila za nekoliko minuta, i da su službenici carine  tokom kontrole telefonirali. Vozilo je propušteno tek nakon konsultacija sa policijom, što kod ostalih vozila na prelazu nije bio slučaj.

 Smatramo da se radi o nedopustivom pritisku na organizacije vlaške/rumunske manjine, u očigledno izrežiranoj besmislenoj intervenciji policije sa ciljem maltretiranja i zastrašivanja aktivista vlaških/rumunskih organizacija i istaknutih pojedinaca vlaške/rumunske zajednice.


Predsednik Vlaške narodne stranke

Predrag Balašević


Bor

26. avgust 2021