Histats.com © 2005-2014 Privacy Policy - Terms Of Use - Check/do opt-out - Powered By Histats

©  2011 Vlaška Narodna Stranka sva prava zadržana. Bobijeva 46, 19210 Bor, tel +381 30 249 56 96, e-mail: vns.pnr@gmail.com


Početna

Učlani se u VNS

Saopštenja za javnost

Multimedija

Kontakt

-ProgramVDSS na You Tube

Lokacije

-StatutFotogalerije

Adrese:

O nama

-Bor

-Kako smo i zašto nastali

-Zaječar

-Izbori 2012

-Boljevac

Dokumenta

-Kladovo

-Statut

-Svilajnac

-Program

-Žagubica

-Finansijski izveštaji

-Petrovac na Mlavi


-Negotin


-Kučevo


-Majdanpek


-Čuprija


-Požarevac

VDSS na Yuo Tube, pogledajte video snimke aktivnosti Vlaške demokratske stranke. Finansijski izveštaj za 2018 god.

II sednica Glavnog odbora Vlaške narodne stranke 2019 god.


Vlaška narodna stranka održala je II sednicu Glavnog odbora 2 avgusta u Boljevcu.  U radnom delu sednice predsednik stranke dr Predrag Balašević, podneo je izveštaj o radu predsedništva između dve sednice GO VNS.  Jedna od tačaka koja se razmatrala i izazvala najviše diskusija odnosi se na predstojeće redovne parlamentarne i lokalne izbore koji će se održati 2020 godine. U toku rasprave većina govornika bila je mišljenja da bez obzira na lošu medijsku situaciju kako na lokalnim tako i na medijima sa nacionalnom frekvencijom, nesređene biračke spiskove i lošu atmosferu u društvu ipak treba izaći na izbore. Sa pomenutim argumenatima za i protiv, Glavni odbor doneo je odluku da VNS izađe na predstojeće lokalne i parlamentarne izbore.


 

II sednica Glavnog odbora Vlaške narodne stranke 2019 god.

U svečanom delu sednice, imajući u vidu da je 2. avgust slava VNS "Sv. Ilija", Glavnom odboru su se obratili gosti koji su se odazvali pozivu. Tako su svečanom delu sednice i proslavi stranačke slave prisustvoali:


Iz Rumunije:

-Dan Tănasă - predsednik NVO "Asociatia civica pentru demnitate in Europa".

-Vanina Badea - predsednik partije PMP za region Olt, i potpresednik opštine Bals.


Iz Srbije:

-Nebojša Marijanović - predsednik opštine Boljevac.

-Tatjana Macura - predsednica -Stranke moderne Srbije.

-Aleksandar Olenik - predsednik pokreta Građanski demokratski forum.

-Đorđo Žujović - član predsedništva -Liberalno demokratska stranka.

-Mirko Vujić - član Izvršnog odbora -Pokreta Slobodih Građana.

-Jasminko - Haždisalihović predsednik -Tolerancije Srbije.

-Marijana Ivović - predsednica -Stranke Crnogoraca.

-Dragan Marković - predsednik regionalnog odbora Narodne stranke Bor.

-Dragomir Dragić - predsednik Foruma Vlaha..  


Skupu se prvi obratio predsednik opštine Boljevac Nebojša Marijanović, koji je iskazao svoje zadovoljstvo prisustvom  sednici GO VNS kao i zbog toga što se ona održava u Boljevcu gde mu je VNS koalicioni partner u lokalnom parlamentu. Imajući u vidu da je "Sv. Ilija" i slava opštine Boljevac u gradu se slavilo obostrano, zbog čega je  posebno oduševljen.

Protojerej stavrofor Rumunske pravoslavne crkve Priobalne Dakoje sa sedištem u Negotinu, otac Bojan Aleksandrović, je takođe pozdravio skup rečima da se crkva ne meša u politiku ali da je došao kao duhovni otac članovima VNS koji su vernici BOR.

Od gostiju skupu se obratio i Dan Tanasa iz Rumunije, inače predsednik NVO "Asociatia civica pentru demnitate in Europa", koji je rekao da je razočaran stanjem rumunske/vlaške zajednice koja još nije ostvarila svoja prava u Srbiji. On je naglasio da dolazi iz regiona Covasne i Hargite, to su Županije sa većinskim mađarskim stanovništvom u Rumuniji i da se i on kao Rumun u svojoj državi susreće sa sličnim problemima koje mi vlasi/rumuni imamo u Srbiji. On je govorio o tome da građani rumunske nacionalnosti, u delu Rumunije gde Mađari čine većinu, ako neznaju mađarski jezik ne mogu da se zaposle u državnoj admiistraciji, da se gase lokalni mediji na rumunskom jeziku, da se zatvaraju odeljenja sa decom koja uče rumunski.

Predstavnici političkih partija i pokreta iz Srbije govorili su o trenutnom stanju u srpskom društvu, političkoj situaciji i o ljudskim i manjinskim pravima. Svi oni su na stanovištvu da država Srbija treba dosta toga da učini kako bi se ta situacija popravila i dosegla standarde EU. Jedna od bitnih tema bili su lokalni i parlamentarni izbori koji će se održati sledeće godine. Svi su se složili da je nephodno da se porave opšti uslovi i atmosvera u kome se izbori održavaju. Pre svega medijski uslovi, kontrola izbora, ali pre svega odnos vlasti prema izbornom procesu.

Očigledno je da trenutno vlast nema interesa da omogući normaln izborni proces, s druge strane javnost nema dovoljno volje ali ni dovoljne političke svesti da izvrši veći pritisak na vlast kako bi se stvorili uslovi za fer izbore. Opozicija je tako dovedena u pat poziciju da je izlazak na izbore, usled loših uslova, postao težak izazov a bojkot skoro besmislen jer se gubi kontorla nad celim procesom, a kampanja bojkota nailazi na iste probelm kao i ona za izlazak. I pored svega preovladalo je mšljenje da je  potrebno izaći na prestojeće izbore.


II sednica Glavnog odbora Vlaške narodne stranke 2019 god.


-Nama su, ipak, najvažnija pitanja ulaska u EU i poštovanje ljudskih prava i sloboda medija. Da ima neodgovornog ponašanja prema vlaškoj i rumunskoj nacionalnoj manjini u istočnoj Srbiji vidi se i po ovom skupu na kojem nema javnih glasila, niti zvaničnih predstavnika vlasti, sem što je domaćin, predsednik Opštine Boljevac, Nebojša Marjanović, pozdravio učesnike sednice i čestitao im slavu, Svetog Iliju – rekla je poslanica Tatjna Macura.

Predsednica stranke Crnogoraca Marijana Ivović govorila o bojkotu izbora za nacionalne manjine koje su bojkotovale sve članice Tolerancije( Vlaška narodna stranka, Stranka Crnogoraca i Bošnjačko građanska Stranka). Ona je napomenula da su loše napravljeni posebni birački spiskovi i nemogućnost kontrole izbornog procesa kao i loš izborni zakon, bili glavni argumenti da Tolerancija Srbije bojkotuje izbore za Savete nacionalnih manjina.

Jasminko Hadžisalihović predsednik Tolerancije Srbije se u svom obraćanju osvrnuo na loš status Vlaške zajednice u Srbiji. Kroz jednu ozbiljnu analizu sa jasnim podacima i argumentima dobio je veliki aplauz od strane članova VNS. To se odnosilo na asimilaciju ove zajdnice koja traje unazad dva veka, tretman institucija države i SPC prema ovoj zajednici.


Na kraju se obratio predsednik VNS Predrag Balašević koji je govorio o trenutnoj situaciji kao u vlaškoj zajednici tako i o teškim uslovima za rad ove stranke. Medjutim bez obzira na sve probleme sa kojima se susreće ova stranka ona nije ni jednog trenutka zanemarila svije političke ciljeve i principe koje se odnose na rumunski jezik, položaj Rumunske crkve u Istočnoj Srbiji kao i na zalaganje za medije na maternjem jeziku Vlaha. U vezi tih stvari nema kompromisa kao ni trgovine, naglasio je predsednik VNS. Takodje je izrazio zadovoljstvo što su proslavi dana stranke prisustvovali mnogobrojni predstavnici političkih partija većinskog naroda, bez obzira što su opoziciji oni su tako pokazali da su iskreni prijatelji Vlaške narodne stranke i vlaške zajednice.


Slava VNS-a "Sv. Ilija" proslavljena je u dostajanstvenoj atmosferi po pravoslavnim običajima u objektu “Koliba” u Šarbanovcu kod Bora.

 


Bor 02.08.2019

Info VNS