Histats.com © 2005-2014 Privacy Policy - Terms Of Use - Check/do opt-out - Powered By Histats

©  2011 Vlaška Narodna Stranka sva prava zadržana. Bobijeva 46, 19210 Bor, tel +381 30 249 56 96, e-mail: vns.pnr@gmail.com


Početna

Učlani se u VDSS

Saopštenja za javnost

Multimedija

Kontakt

-Program



VDSS na You Tube

Lokacije

-Statut



Fotogalerije

Adrese:

O nama





-Bor

-Kako smo i zašto nastali





-Zaječar

-Izbori 2012





-Boljevac

Dokumenta





-Kladovo

-Statut





-Svilajnac

-Program





-Žagubica

-Finansijski izveštaji





-Petrovac na Mlavi






-Negotin






-Kučevo






-Majdanpek






-Čuprija






-Požarevac

VDSS na Yuo Tube, pogledajte video snimke aktivnosti Vlaške demokratske stranke. Log in Finansijski izveštaj za 2015 god.

Na dan maternjeg jezika, u subotu, 21. februara 2015. godine vlaške(rumunske) organizacije objavili plan zajedničkog delovanja


U svetu se 21. februara obeležava Dan maternjeg jezika, kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki, u Istočnom Pakistanu (Bangladešu), jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Pitanje maternjeg jezika je centralno pitanje, jer predstavlja osovinu oko koje se obrću i sva ostala prava - od korišćenja medija, preko kulturnih i verskih dešavanja do obrazovanja.

Na Dan maternjeg jezika, u subotu,21. februara 2015. godine Rumuni/Vlasi iz severoistočne Srbije okupili su se u Boru u prostorijama Vlaške narodne stranke da bi verifikovali tri velike odluke:


1. Formiranje ZAJEDNICE VLAHA SRBIJE

2. Formiranje KULTURNO PROSVETNE ZAJEDNICE VLAHA

3. Održavanje Okruglog stola na temu VLAŠKO PITANJE


Predstavnici Rumuna/Vlaha severoistočne Srbije već dugo vremena govore da su se organizacije i pojedinci iz ove zajednice ujedinili oko svog nacionalnog interesa.

Država Srbija je održavanjem izbora za Nacionalne savete nacionalnih manjina i izborom Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine i izborom Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine po merilima političkih organizacija večinskog srpskog naroda odredila rumunskoj/vlaškoj zajednici u severoistočnoj Srbiji lažne predstavnike. Ovoj zajednici se izmišlja takozvani vlaški jezik sa lažnom istorijom, kulturom i tradicijom. Rumunska/vlaška zajednica se izvrgava ruglu od strane nekoliko nestručnih pojedinaca iz Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine a od strane države se nacionalna prava politizuju.

Rumunski pravoslavni protoprezviterat Priobalne Dakije, Udruženje pravoslavnih žena “Sveta Maksima”, Društvo za kulturu Vlaha – Rumuna severoistočne Srbije “Ariadnae Filum”, Društvo Rumuna – Vlaha “Trajan”, Forum Vlaha, Udruženje roditelja koji žele da im deca uče rumunski jezik, Vlaška narodna stranka i intelektualci iz ove zajednice rešili su da osnivanjem krovne organizacije i paralelne institucije zastupaju zajednicu u zemlji i inostranstvu.