Histats.com © 2005-2014 Privacy Policy - Terms Of Use - Check/do opt-out - Powered By Histats

©  2011 Vlaška Narodna Stranka sva prava zadržana. Bobijeva 46, 19210 Bor, tel +381 30 249 56 96, e-mail: vns.pnr@gmail.com


Početna

Učlani se u VNS

Saopštenja za javnost

Multimedija

Kontakt

-ProgramVDSS na You Tube

Lokacije

-StatutFotogalerije

Adrese:

O nama

-Bor

-Kako smo i zašto nastali

-Zaječar

-Izbori 2012

-Boljevac

Dokumenta

-Kladovo

-Statut

-Svilajnac

-Program

-Žagubica

-Finansijski izveštaji

-Petrovac na Mlavi


-Negotin


-Kučevo


-Majdanpek


-Čuprija


-Požarevac

VDSS na Yuo Tube, pogledajte video snimke aktivnosti Vlaške demokratske stranke. Log in Finansijski izveštaj za 2017 god.

 V Sednica Glavnog odbora vlaške narodne stranke


U četvrtak 2. avgusta 2018. u Boru, održana je V Sednica Glavnog odbora Vlaške Narodne Stranke. Sednici je prisustvovalo 70 članova Glavnog odbora . Izveštaj o radu Predsedništva između dve sednice podneo je predsednik stranke dr. Predrag Balašević.

Osim aktuelnih tema V sednice, dr Balašević se kratko osvrnuo i na aktuelnu političku situaciju. Ključne teme ovim povodom su bille politika Srbije prema nacionalnim manjinama sa posebnim osvrtom na vlašku zajednicu, ali i opšte političke teme u sklopu njihovog uticaja na manjinske zajednice. Ocenjeno je da oblast manjinskih prava u Srbiji doživljava intenzivnu regresiju nakon kratkog pozitivnog trenda posle petooktobarskih promena 2000.

 


Sve institucije države koje se bave manjinskim pravima su urušene a umesto demokratizacije odnosa prema manjima, država primenjuje sistematsku kontrolu i nametanje stavova. Politika koju Srbija vodi prema manjinama generalno, jeste retrogradna i u suprotnosti sa tekovinama demokratskih zemalja. Ova politika je u suprotnosti sa temeljnim principima EU , kojoj Srbija namerava da pristupi. Srpske vlasti umesto građanske vode jednonacionalnu politiku u odnosima etničkih faktora u društvu, usmerenu na asimilaciji manjina i njihovoj transformaciji u većinski srpski narod. Ovime se jasno krše svi principi EU, preuzete međunarodne obaveze ali i moralne norme u odnosu na susede čije su manjine na ovaj način ugrožene.

 Srpska politika se ovde jasno rukovodi etno-nacionalizmom u korist većine na račun manjina. Ovakva politika najvidljivija je u vlaškoj zajednici koja je u najnezavidnijoj situaciji, zbog dugog perioda bez osnovnih manjinskih prava, ali i zbog nedovoljne zainteresovanosti matične Rumunije da im na bilo koji način pomogne.

Glavni odbor je doneo odluku da se u drugoj polovini novembra meseca održi četvrta Skupština Vlaške Narodne Stranke. Za mesto održavanja Skupštine određen je grad Bor. Takođe je na sednici predložen dnevni red Skupštine koji je jednoglasno usvojen. Glavni odbor je jednoglasno usvojio i predlog da dr Predrag Balašević bude jedan od  kandidata za predsednika stranke na Skupštini. Do održavanja Skupštine postoji mogućnost dodatnih kandidatura i onih koji uspeju da prikupe potpise četiri opštinska odbora.

Jedna od tačaka koja je izazvala opširnu diskusiju odnosi se na izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina odnosno na predstojeće izbore za Vlaški nacionalni savet. Članovi Glavnog odbora su se saglasili da ne postoje uslovi za izlazak na izbore niti je država uspela da povrati kredibilitet Vlaškog nacionalnog saveta nakon niza skandala, u vezi nelegitimnosti izbornog procesa, incidentata i politizacije ovog tela. Vlaški nacionalni savet je time izgubio predviđenu ulogu manjinskog tela i od jedne ozbiljne institucije sveden na farsu. Neke od konkretnih primedaba, osim prethodno navedenih generalnih su i da ne postoje načini kontrole izbornog procesa jer zakon o Nacionalnim Savetima ne predviđa da liste koje se budu kandidovale imaju svoje kontrolore na biračkim mestima već će njih delegirati Republička izborna komisija. Ovo je kontradiktorno jer iz ovoga sledi da država nema poverenja u učesnike izbora već se direktno upliće u proces koji time gubi smisao, budući da oni koji na izborima učestvuju nemaju mogućnost uvida u njihovu legitimnost. Zakonska regulativa ne samo što lošim rešenjima unapred diskretituje izbore i izborni proces, već ne daje jasna rešenja sankcionisanja nepravilnosti kojima su obilovali prethodni izborni procesi. Iz tog razloga Vlaška Narodna Stranka je donela odluku da bojkotuje izbore za Vlaški Nacionalni Savet tekuće 2018.Na sednici je razmatran i predlog da Vlaška Narodna Stranka pristupi Građanskom savezu koji predvodi predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković. Imajući u vidu da je Vlaška Narodna stranka član koalicije Tolerancija i da je na predsedništu koalicije dat predlog da se pristupi Građanskom Savezu ovaj predlog je usvojen od strane članova Glavnog odbora. Pri kraju sednice Glavnog Odbora prisutnim članovima obratili su se gosti Bojan Aleksandrović protojerej stavrofor  Priobalne Dakije Rumunske pravoslavne crkve sa sedištem u Negotinu, Euđen Popesku direktor Instituta Eudoksiju Hurmuzaki, Marijana Ivović predsednik stranke Crnogoraca i Jasminko Hadžisalihović predsednik Tolerancije Srbija.

Nakon zavšetka sednice glavnog odbora u jednom restoranu u Boru obeležen je Sveti Ilija spiritualni zaštitnik Vlaške Narodne Stranke gde je  prerezan  slavski kolač od strane sveštenika Rumunske pravoslavne crkve. Kolačar je ove godine bio Zaviša Žurž, član predsedništva, koji je predao slavljenički kolač predsedniku Gradskog odbora Vlaške Narodne Stranke za Beograd Milanu Jovanoviću.  Stranačku proslavu uveličao je svojim prisustvom  i rumunski Generalni konzul iz Zaječara gospodin Marius Dilof.VNS Info

07.08.2018