Histats.com © 2005-2014 Privacy Policy - Terms Of Use - Check/do opt-out - Powered By Histats

©  2011 Vlaška Narodna Stranka sva prava zadržana. Bobijeva 46, 19210 Bor, tel +381 30 249 56 96, e-mail: vns.pnr@gmail.com


Početna

Učlani se u VNS

Saopštenja za javnost

Multimedija

Kontakt

-ProgramVDSS na You Tube

Lokacije

-StatutFotogalerije

Adrese:

O nama

-Bor

-Kako smo i zašto nastali

-Zaječar

-Izbori 2012

-Boljevac

Dokumenta

-Kladovo

-Statut

-Svilajnac

-Program

-Žagubica

-Finansijski izveštaji

-Petrovac na Mlavi


-Negotin


-Kučevo


-Majdanpek


-Čuprija


-Požarevac

VDSS na Yuo Tube, pogledajte video snimke aktivnosti Vlaške demokratske stranke. Finansijski izveštaj za 2020 god. Svi finansijski izveštaji

IV sednica predsedništva VNS 6. juna 2021.


U nedelju 6. juna u Boru održana je četvrta sednica predsedništva Vlaške narodne stranke sa sledećim dnevnim redom:

1. Usvajanje zapisnika sa treće sednice predsedništva.

2. Izveštaj predsednika o radu između dve sednice predsedništva.

3. Analiza trenutne političke situacije u vlaškoj zajednici.

4. Analiza rada stranačkih odbora.

5. Razrešenje Miljana Vojnića sa funkcije člana predsedništva VNS.

6. Razno.


 

 IV Sednica predsedništva VNS 2021.god.Predsednik stranke Predrag Balašević podneo je izveštaj o radu izeđu dve sednice predsedništva. On je upoznao članove predsedništva o posetama koje su on i član predsedništva Zaviša Žurž imali u Rumuniji u Bukureštu i Krajovi i sastanke sa predstavnicima rumunskog senata i parlamenta, predstavnicima više političkih partija, odredjenih komisija u Parlamentu, sastanak sa evropskim parlamentarcima iz Rumunije kao i sastanak sa predsednikom skupštine Županije Dolž sa sedištem u Krajovi. Takodje je upoznao svoje saradnike o dopisima koje je poslao državnim institucijama u Srbiji, Rumuniji, ambasadama EU država u Srbiji kao i visokom predstavniku EU za proširenje Oliveru Varheljiu. U izveštaju je govorio i o konferenciji za novinare koja je bila održana u Press centru Ujedinjenih novinara Srbije na kojoj je učestvovao zajedno sa članom predsedništva gospodinom Zavišom Žuržom na poziv organizatora konferencije KORS Koalicija za održivo rudarsto na kojoj je govorio njihov kordinator Zvezdan Kalmar sa temom rudarenja u Boru i problem ekspropriacije zemljišta od strane kineske firme Zi-Jin. Izveštaj je usvojen i predsedništvo je dao punu podršku radu predsednika u predhodnom periodu.


U analizi trenutne političke situacije u kojoj se nalazi vlaška zajednica svi članovi predsedništva su se složili da je teška. To se pre svega odnosi na državne institucije u Srbiji koje ne žele dijalog u vezi ključnih problema koje ima ova zajednica a to su nemogućnost učenja meternjeg jezika u školskom sistemu, potečkoće u vezi bogosluženja na rumunskom jeziku, medije kao i podrška države na očuvanju kulture i tradicije ove zajednice. Pored ovih viševekovnih problema sada je aktuelan i problem meštana okolnih sela oko Bora i Majdampeka gde im se otima zemlja od strane kineske kompanije koja rudari na teritoriji opštine Bor uz odobravljanje kako lokalnih tako i republičkih institucija. Imajući u vidu sve ove probleme koje ima vlaška zajednica a time i Vlaška narodna stranka u svom radu, presedništvo je zaključilo da se mora intenzivirati rad na terenu sa članovima, odborima i simpatizerima jer je ova stranka danas jedina politička organizacija u vlaškoj zajednici koja otvoreno govori o svim pitanjima vezano za njen opstanak i nudi konkretna rešenja.


Na sednici je doneta odluka kojom se briše iz članstva dosadašnji član predsedništva Miljan Vojnić koji je prekršio statut a time mu je prestala i funkcija člana predsedništva.


Info VNS

Bor

10. jun 2021