Histats.com © 2005-2014 Privacy Policy - Terms Of Use - Check/do opt-out - Powered By Histats

©  2011 Vlaška Narodna Stranka sva prava zadržana. Bobijeva 46, 19210 Bor, tel +381 30 249 56 96, e-mail: vns.pnr@gmail.com


Početna

Učlani se u VNS

Saopštenja za javnost

Multimedija

Kontakt

-ProgramVDSS na You Tube

Lokacije

-StatutFotogalerije

Adrese:

O nama

-Bor

-Kako smo i zašto nastali

-Zaječar

-Izbori 2012

-Boljevac

Dokumenta

-Kladovo

-Statut

-Svilajnac

-Program

-Žagubica

-Finansijski izveštaji

-Petrovac na Mlavi


-Negotin


-Kučevo


-Majdanpek


-Čuprija


-Požarevac

VDSS na Yuo Tube, pogledajte video snimke aktivnosti Vlaške demokratske stranke. Log in Finansijski izveštaj za 2017 god.

 Tribina Vlaške narodne stranke u Zaječaru 26. Juna 2018 godine.


Vlaška narodna stranka je u prostorijama stranke ''LDP" u Zaječaru održala tribinu posvećenu aktuelnoj situaciji u vlaškoj zajednici kao i tekućim političkim pitanjima. Nakon perioda stagnacije u Zaječarskoj opštini VNS je izlaskom na poslednje lokalne izbore u Zaječaru ponovo pokrenuo stranačke aktivnosti.

 


Vlaška narodna stranka želi da ponovo organizuje svoje aktivnosti na očuvanju kulturnog identiteta rumunskog(vlaškog) stanovništva zeječarske opštine. Svesni da su ove aktivnosti smislene samo u jednom uređenom demokratskom i perspektivnom društvu, VNS će usko sarađivati sa svima onima koji iskreno dele ove vrednosti.

Skoro 30-godina u Zaječaru se smenjuju loše vlasti koje vode skoro isti ljudi. Na vlasti se, uz manje prekide nalazi SPS, u raznim koalicijama sa Boškom Ničićem i SNS-om. Oni su Zaječar,  od nekada perspektivne opštine, doveli na rub egzistencije a nekada napredan grad danas liči na trećerazrednu palanku u kojoj vlada beda siromaštvo i beznađe iz kojeg ljudi masovno odlaze.

Tako je grad je pod vlašću Boška Ničića, SPS-a i SNS-a izgubio preko 20% populacije od početaka demokratskih procesa u Srbiji 90-ih godina do danas, a privreda i ekonomija grada su skoro potpuno devastirane. Boško Ničić i SPS su naročito uništili poljoprivredu opštine, čime je rumunska(vlaška) manjina naročito pogođena, budući da živi uglavnom u selima.

Pod ovakvim okolnostima ugrožen je i opstanak vlaške manjine u opštini, što je osnovni uslov za očuvanje nacionalnog identiteta.Zato su saveznici VNS-a svi oni politički pokreti stranke i pojedinci koji od Zaječara iskreno žele da naprave perspektivno mesto za život bez kriminala, korupcije, uništavanja ekonomije i krađe budžeta. Jasno je da su za rešavanje ovih pitanja potrebne velike promene u celoj Srbiji, u čemu VNS globalno može pomoći ali ne i biti bitan faktor. Na lokalu međutim VNS ima potencijal odlučujućeg na izborima a time i mogućnost kreiranja lokalnih politika, koje se kreiraju zajedno sa partnerima. Do sada međutim, kod većinskih partija nije postojala iskrena namera za bilo kakvim promenama, zbog čega je VNS znatno redukovao svoje aktivnosti u isčekivanju stvarnih korenitih promena u društvu koje ipak moraju doći od strane većinskog naroda.

Iskrene demokratske snage će zato u VNS-u uvek naći pouzdanog partnera, a vlaška manjina iskrenog zastupnika svojih političkih interesa.

Na skupu je razmatrano još jedno važno pitanje u vezi predstojećih izbora za nacionalne savete. Preovladavao je stav da su okolnosti jako nepovoljne, i da ova vlast nema nameru da u tom pravcu bilo šta promeni. Vlast i dalje staljinističkim metodama provocira manjine i nameće im svoju volju i apsolutnu kontrolu kršeći sve norme demokratskih društava kao i ustav Srbije. Zbog ovakve politike kao i lošeg izbornog zakona, atmosfera priprema za ove izbore je loša dok vlast svojim postupcima obesmišljava ceo sistem zasnovan na nacionanim savetima kao predstvanicima manjina. Tako vlast u Srbiji nacionalne savete od zakonom predviđenih manjniskih predstavničkih tela pretvaraju u svojevrsnu političku mašineriju za njihovu kontrolu i upravljanje.


VNS Info

26.06.2018